Een nieuw handicapsysteem vanaf 1 januari 2021

WHS

WHS

3 december 2020

We stappen op 1 januari in Nederland over naar het Wereld Handicap Systeem (WHS). We gaan van een EGA-handicap naar een WHS-handicap.

Hieronder leest u een korte versie van het nieuwe handicapsysteem dat op 1 januari 2021 in Nederland van start gaat onder de naam Wereld Handicap Systeem (WHS). Iedereen golfer krijgt dan een nieuwe handicap, een WHS-handicap genaamd.
Deze WHS-handicap wordt bepaald door het gemiddelde van de beste 8 van de laatste 20 qualifying rondes.

Vanaf 2021 gaat bij het invoeren van een Q-kaart je handicap omhoog of omlaag, ook als je een handicap hebt tussen 36 en 54. Na iedere ingevoerde Q-kaart ‘kijkt’ de software automatisch naar de beste 8 uit 20 qualifying rondes. Het uitrekenen van de handicap volgens het nieuwe systeem is niet makkelijk, maar de computer in de hal of de app rekent het automatisch voor je uit. Na invoering van je Q-kaart kan, onder ander door het weer, je nieuwe handicap de volgende ochtend een beetje aangepast zijn.

Als je toch wilt weten hoe het uitrekenen van je WHS-handicap werkt, wordt dat hieronder kort uitgelegd:
Een dagresultaat van je Q-kaart wordt omgerekend naar een denkbeeldige standaard baan. Hierbij wordt rekening gehouden met de Course Rating en Slope Rating van de gespeelde baan en (waar relevant) extreme weercondities. De Course Rating (CR) en Slope Rating (SR) zijn op de Playing Handicap tabellen te vinden. Een hoge score op een hole wordt tijdens de invoer van de Q-kaart omgerekend naar netto double bogey. Een netto double bogey is de laagste score op een hole die nul Stableford-punten oplevert. Op youtube vertellen medewerkers van de NGF ook uit hoe het werkt, zoek op de titel ‘Hoe wordt een WHS-handicap berekend’.

Playing Handicap Tabellen
De Playing Handicap tabellen blijven hetzelfde als de huidige tabellen met uitzondering van de naam ‘EGA playing handicap tabel’. De nieuwe naam wordt WHS playing handicap tabel. De jaarlijkse handicapherziening blijft ongewijzigd.

EGA-handicap versus WHS-handicap
Je nieuwe WHS-handicap wordt (automatisch) op 1 januari 2021 berekend door het gemiddelde van de beste 8 rondes van de laatste 20 Q-rondes sinds 2016. Iedere golfer moet er rekening mee houden dat hij/zij in 2021 een WHS-handicap krijgt die hoger is dan zijn/haar laatste EGA-handicap.

Q-kaarten inleveren
Het advies is om dit jaar nog veel Q-kaarten te lopen zodat deze scores mee worden genomen in de bepaling van de nieuwe WHS-handicap. Dit kan nog tot 16 december.
Kaarten die je voor 16 december hebt gelopen, moet je ook echt inleveren voor 16 december. Daarna is het te laat. Ze worden ook na 4 januari niet meer verwerkt.
Kaarten die je loopt tussen 16 december en 4 januari 2021 worden niet meteen verwerkt. Ze komen in een wachtrij en worden chronologisch vanaf 4 januari met terugwerkende kracht verwerkt

Tijdpad tot volledige GO-LIVE WHS
In dit document leest u de stappen die gezet gaan worden om in het nieuwe jaar een werkend WHS-systeem te hebben. 

Meer lezen
Er is veel informatie op het internet te vinden over dit onderwerp. Voor wie zich alvast wil inlezen verwijzen wij graag naar golf.nl/whs waar het nieuwe systeem tot in detail wordt uitgelegd, inclusief voorbeelden. Wil je je verdiepen in de NGF documenten over dit onderwerp, dan vind je meer informatie op de site van de NGF www.ngf.nl/whs