Golf en bridge: een goede combinatie!

29 januari 2017

Hét interview met Beppie Faas-Leijten, dinsdag dames bridge.

Wat is er leuk aan bridge?

Beppie: “Ja wat is er nou zo leuk aan bridge? Bridge is ook een sport al vinden veel mensen dat niet. Veel mensen beleven er net zoveel plezier aan als aan golf. Het is een kaartspel. Wat het bridge nu zo leuk maakt is dat je, in tegenstelling tot klaverjassen, ook met een niet mooie kaart (slechte verdeling of heel weinig punten in de hand) toch kunt winnen door goed tegen te spelen."

"De bedoeling van het spel is om na het bieden (samen met je partner) een zo goed en hoog mogelijk contract te bereiken. Als je het spel met bieden gewonnen hebt van de tegenpartij is het de kunst om dit contract (aantal slagen) te halen. De tegenpartij zal proberen dat tegen te gaan zodat je down gaat. Als voorbeeld: je moet 10 slagen halen (van de dertien die max gehaald kunnen worden) en je maakt er 11, dan krijg je extra punten boven het aantal punten wat je met het halen van je contract hebt gekregen. Haal je maar 9 slagen dan krijg je min punten en de tegenpartij de plus punten. Dus ook tegen spelen is even belangrijk als zelf spelen. Alle deelnemers spelen dezelfde spellen zodat er een eerlijke uitslag komt."

"Verder moet je je hersenen goed gebruiken en dat houdt je scherp. Je kunt het tot op zeer hoge leeftijd blijven doen wat voor veel alleengaanden belangrijk is om je sociale contacten op pijl te houden.”

Wanneer ben je goed in bridge?

Beppie: "Dat is moeilijk te beantwoorden. Wanneer ben je goed in golf? Als je Joost Luiten heet? Of in het eerste team van Lauswolt speelt? Dat is het zelfde met bridge. Er zijn ook bij het bridge wereld kampioenen geweest uit Nederland. Of kun je goed bridgen als je kampioen wordt van je vereniging?"

Hoe kan ik bridge leren?

Beppie: "Het leren van bridge is niet eenvoudig maar iedereen kan het wel leren. Het kost tijd en een beetje studie. Maar ook golf leer je niet in 1 dag. Trouwens wist je dat er elk jaar een Nederlands kampioenschap golf/bridge wordt gespeeld, georganiseerd door de beide bonden de NGF en de NBB? Ik raad het iedereen aan om het spel te leren."

Hét interview met Lemmeke Hiemstra, secretaris van de donderdagavond bridge.

Wat is er leuk aan bridge?

Lenneke: “Je speelt het met z’n vieren, dat is avondvullend,  je gebruikt je hersens en het is gezellig. Bridge is een vergelijkend spel, daarom kun je de prestaties van anderen vergelijken met die van je zelf. “Bieden”en “Uitspelen” zijn twee verschillende disciplines en maken het spel extra spannend. Door de biedconventies te leren kun je met je partner tijdens het bieden communiceren en snap je de bedoelingen van je partner, maar ook die van de tegenstanders. Met één A 4-tje afspraken kom je al een heel eind."

Hoe kan ik bridgen leren?

Lenneke: Les nemen of eventueel via zelfstudie boekjes lezen. Veel doen samen met vrienden. Er worden overal lessen gegeven en er bestaan groepjes beginners olv een meer ervaren speler. Informeer daar naar en sluit je aan. Op je laptop “Beter Bridge” downloaden en daar individueel spelen met commentaar.

Wanneer ben je goed in bridge?

Lenneke: "Nooit! In een wedstrijd bij een score van boven de 50%! Goed in bridge is de uitkomst van een vergelijkend onderzoek."

Praktische informatie

Spelen kun je bij onze vereniging op donderdagavond in de wintermaanden en 1 x in de maand elke derde dinsdag op de damesdag.

Dinsdag dames golfbridge

Dinsdag wordt  's morgens 9 holes golf gespeeld en 's middags 20 spellen bridge. De uitslag is een gecombineerde uitslag van de besten bij het golfen en de besten bij het bridgen. Het is mogelijk om een cursus te volgen in Drachten. Deze start weer in september en wordt gegeven door een docent van de Nederlandse  Bridge Bond. Als er leden zijn die de cursus in september willen gaan volgen dan kunnen ze zich opgeven bij: Beppie Faas-Leijten. Het liefst per mail dnfaas@hetnet.nl of telefonisch 0654674561.

Donderdagavond bridge

Henk Diephuis is de voorzitter en Lenneke Hiemstra is de secretaris

Heb je belangstelling om mee te gaan doen op de donderdagavonden, meld je dan aan via mail lennekehiemstra@gmail.com of telefonisch 0512-548177. Doel is om ook een beginnerscursus gaan organiseren, waarvan de deelnemers in het begin op donderdagavonden een eigen wedstrijd spelen.

De bridge-puzzel-prijsvraag (onder de winnaar wordt een fles wijn verloot!)

Schoppen troef, Zuid is aan slag, hoe moet je spelen om ALTIJD 3 slagen te maken.

Noord

S. AB (schoppen Aas en Boer)

H. 52 (harten 5 en 2)

R: -