Green buiten gebruik

Green buiten gebruik

Green buiten gebruik

28 september 2021

Het is u vast opgevallen dat er iets aan de hand is op de green van hole 13. Vanwege de enorme beschadigingen is deze green dicht en is er een wintergreen voor in de plaats gekomen.

Engerlingen

Er zitten engerlingen (larven) in de green die opgegeten worden door kraaien. De larven eten zich gedurende het seizoen vol en worden dikker en dikker. Kraaien – en ook dassen, marters en egels – eten vervolgens deze eiwitrijke delicatesse met als resultaat de ellende op hole 13.

Jaarlijks proberen de greenkeepers engerlingen te bestrijden met biologische verdelgingsmiddelen. Engerlingen zijn niet alleen op de greens te vinden maar overal in de baan (fairway en bunkerranden). Ze zijn meestal te vinden op hogere en daardoor drogere gedeeltes in de baan.

Het bestrijden van deze larven lukt vaak goed maar het resultaat zal nooit zo zijn dat de baan volledig engeringenvrij is. Het is namelijk niet mogelijk om letterlijk ieder plukje gras in de baan te behandelen. Op basis van ervaring wordt jaarlijks bepaald welke plekken behandeld moeten worden. Daarom zijn er altijd stukken gras onbehandeld en blijken behandelde stukken toch niet larfvrij te blijven.

Green herstellen

Het is noodzakelijk om de green van hole 13 te herstellen. Dat gaan we doen door tijdelijk een wintergreen in te richten. Met één wintergreen blijft de baan Q. 
De green wordt opnieuw ingezaaid. Daarna leggen we een vervroegingskleed op de green. Dit is een transparante folie waardoor het graszaad sneller kiemt en groeit. Dit is een ingrijpende gebeurtenis en gaat lang duren. Voor deze green weer te bespelen is zijn we maanden verder. Hopelijk is de green rond 1 april weer bespeelbaar. 

Terug naar nieuws.