Najaarscompetitie 2021

2 december 2021

Najaarscompetitie 2021, overwegend positieve ervaringen

Voor het eerst sinds het bestaan van de Najaarscompetitie (in 2014 door de NGF geïntroduceerd) was dit jaar Lauswolt vertegenwoordigd. Met zes teams. De ervaringen – voor zo ver men de moeite nam deze met mij te delen – waren overwegend positief.

De opzet van de najaarscompetitie verschilt nogal van de reguliere competitie, waarmee een flink aantal van ons vertrouwd is. Geen matchplay, maar spelen ‘tegen jezelf’, van je eigen handicap, en dan maar stablefordpunten verzamelen. Eerst negen holes single, daarna negen holes greensome.

Ook anders: spelen met en tegen ‘het andere geslacht’. Niet alleen een mixed-competitie dus, maar ook mixed-teams. “Het feit dat we met dames speelden maakte het ontspannen en gezellig”, aldus een van de heren.

Nog een verschil met het voorjaar: de ene wedstrijddag dat je optreedt als gastheer kijk je niet werkloos toe, maar speel je mee. “Dat was prettig”, kreeg ik te horen. Andere reacties: “Je speelt weer eens op andere banen”, “Heel plezierig om van de eigen handicap te spelen” en “We zijn enthousiast en doen volgend jaar weer mee”.

Twee poulewinnaars, maar geen finale
En dan de resultaten… Twee van de zes Lauswolt-teams wisten hun poule te winnen. Het betrof het team van captain Anneke Jelsma en het team met Wytze Berghuis als primus interpares. Gefeliciteerd!

Voor beide teams was de eerste plek echter niet genoeg om te mogen meedoen aan de landelijke finale. De lat voor die finale lag ook wel heel erg hoog: 26 competitiepunten of meer (het hoogst haalbare aantal punten was 28). Beide Lauswolt-teams scoorden 21 punten in de eindstand.

De andere teams van onze club eindigden als tweede (Lauswolt 3 met captain Leonie Castelein en Lauswolt 6 met captain Paul van Kleef) of derde (Lauswolt 2, captain Eef van Apeldoorn en Lauswolt 5, captaine Joke Laferte) in hun poule.

Verdeeld over de zes teams kwamen 44 spelers en speelsters in actie, een gemiddelde van 7,33 speler per team. Voor de niet-ingewijden: per wedstrijddag staan per team 4 spelers (m/v) aan de start.

Op de wedstrijddagen (woensdag) op onze baan werd van ons secretariaat enig improvisatietalent gevraagd, vanwege de werkzaamheden aan de beregening. Gelukkig hielden de dames, met Nicoline van Duuren voorop, het hoofd koel. Zodoende kon onze gasten elke woensdag een Q-baan worden aangeboden, al betekende dat een enkele keer dat tweemaal de eerste negen moest worden gespeeld. Op een andere dag – toen hole 14 noodgedwongen moest worden overgeslagen – werd hole 1 (immers ook een par-5) gewoon nog eens gespeeld.

Wellicht dat er leden na dit stukje nieuwsgierig zijn geworden en in het najaar van 2022 ook willen meedoen met een eigen team. Dat kan heel eenvoudig. Kijk voor meer info op de site van de NGF (https://www.golf.nl/de-baan-op/najaarscompetitie), en houd komend jaar de info in de gaten van mijn opvolger als competitiecoördinator.

Hartelijke groet,
Louis Westhof