Nestkastjes

Nestkastjes

Nestkastjes

15 december 2021

Vrijdag 10 december hebben Arnold van der Goot en Paul Frankena hun jaarlijkse nestkastronde gemaakt.

Op en rond onze mooie golfbaan hangen reeds een aantal jaren 54 nestkastjes en ieder najaar lopen zij een ronde. Doel ervan is na te gaan welke van de kastjes bewoond zijn geweest en door welke vogelsoort. Daarnaast ontdoen zij de bewoonde nestkastjes van oud nestmateriaal en maken deze weer geschikt voor bewoning in het voorjaar van 2022. Een schoongemaakt kastje biedt de vogeltjes ook s'nachts bescherming tegen predatoren.

Van de 54 geplaatste kastjes zijn er dit jaar 53 bewoond geweest ofwel 98% ook dit jaar weer een zeer goed resultaat. De bewoners zijn voor het grootste deel kool- en pimpelmezen. Dit jaar zijn het er meer dan in het verleden aangevuld met vliegenvangers en boomklevers.

Gelijk als voorgaande jaren moeten er ook dit jaar een 10-tal kastjes worden vervangen als gevolg van schade veroorzaakt door de spechten. Deze vogelsoort ziet in het huisje een aantrekkelijke woonruimte en ondanks het plaatsen van een metalen beschermplaatje voor het vlieggat, pikt de specht er een gat in naast het beschermplaatje. Uiteindelijk snapt hij dat het gat niet groot genoeg is en laat het daarbij.

Bedankt mannen want het is toch elk jaar een hele klus.

Terug naar nieuws.