Slow-play

Oplossingen voor slow-play

Oplossingen voor slow-play

28 mei 2021

Spelplezier, speelsnelheid én beter golfen: speel je tee!

Wachten voor elke slag oftewel slow play is voor veel golfers in de baan ergernis nummer één.

De twee grootste oorzaken voor het moeten wachten in de baan zijn :
1. Starttijdintervallen te krap; golfers die te snel achter elkaar aan starten.
2. Er worden teveel slagen gedaan op elke hole.

De te krappe starttijden is hoofdoorzaak nummer 1.
Dit hebben we op Lauswolt ondervangen door om de 10 minuten te starten. Voor tweeballen is dat voldoende, drieballen moeten dat ook nog redden en vierballen laten we niet toe.

Het blijft echter wel zaak voor iedere flight om zich aan de starttijd te houden. Voor geïnteresseerden is dit artikel  heel interessant. Het gaat over waarom het fout gaat wanneer er sneller achter elkaar gestart wordt.

Voor het teveel slagen moeten doen op elke hole zijn er adviezen van de NGF bekend, die eigenlijk nog te mondjesmaat worden opgevolgd. Vandaar dat we als golfschool in deze nieuwsbrief hier aandacht voor vragen.

NGFadvies: speel je tee!
Het originele advies van de NGF was gebaseerd op ieders handicap maar tegenwoordig heeft de NGF het advies gebaseerd op de gemiddelde afstand die je met je teeshot (afslag) haalt. Wij op Lauswolt ondersteunen dit idee van harte. Dus bekijk de afstand van je afslag en kies de juiste kleur van de teebox.

Tot 125 meter – oranje tees

Tussen de 125 en 160 meter – rode tees

Tussen de 160 en 190 meter – blauwe tees

Tussen de 190 en 225 meter – gele tees

Verder dan 225 meter – witte tees

Het advies om van de tee te spelen die het beste bij je past, komt voort uit onderzoek. Die onderzoeken geven aan dat spelers die van de juiste kleur tee spelen meer spelplezier hebben en snelheid in hun spel houden. Een speler die op een par 4 de green in twee slagen kan bereiken, beleeft meer plezier aan golf dan een speler voor wie de green minstens drie slagen weg is.

GOLFNUTS
Bij ons op de club hebben we al jaren een wedstrijdreeks, de golfnuts, waarbij de deelnemers de tee waar ze vanaf mogen starten moeten “verdienen”. 
Zo start iedereen op rood tijdens de eerste wedstrijd en wanneer je dan de eis voor jouw categorie behaald hebt, promoveer je de volgende keer een tee naar achteren.
Haal je het net niet dan blijf je staan en heb je een mindere dag, dan moet je de volgende keer een tee naar voren.

Dit zorgt ervoor dat iedereen op de tee speelt waar ze grote kans hebben birdies, parren en bogeys te maken en wat minder kans op doublebogeys en hoger. Dit verhoogt de speelsnelheid, het spelplezier, én je leert veel meer van een par moeten maken van oranje dan een double bogey van wit.

Minder slagen doen i.p.v. punten verzamelen is het devies.
Kijk voor een indruk van de wedstrijden en klassementen op https://www.golfnuts.nl

Succes en veel speelplezier toegewenst vanaf de juiste tee.

De Golfschool

Terug naar nieuws.