Slow-play

Oplossingen voor slow-play

Oplossingen voor slow-play

1 november 2021

Spelplezier, speelsnelheid én beter golfen: speel je tee!

Wachten voor je af kunt slaan oftewel slow play is voor veel golfers in de baan ergernis nummer één.

De twee grootste oorzaken voor het moeten wachten in de baan zijn :
1. Starttijdintervallen te krap; golfers die te snel achter elkaar aan starten.
2. Er worden teveel slagen gedaan op elke hole.

De te krappe starttijden is hoofdoorzaak nummer 1. Op Lauswolt starten we om de 8 minuten. Dit is voor tweeballen goed te doen. Drieballen zulen door moeten spelen en vierballen laten we niet toe.
Het blijft zaak voor iedere flight om zich aan de starttijd te houden en om aansluiting bij de voorgaande flight te houden. Voor geïnteresseerden is dit Engelse artikel  heel interessant. Het gaat over waarom het fout gaat wanneer er sneller achter elkaar gestart wordt.

Voor het teveel slagen moeten doen op elke hole zijn er adviezen van de NGF en wij vragen hier nogmaals aandacht voor.

NGFadvies: speel je tee!
Het advies van de NGF is gebaseerd op de gemiddelde afstand die je met je teeshot (afslag) haalt. Wij op Lauswolt ondersteunen dit idee van harte. Dus bekijk de afstand van je afslag en kies de juiste kleur van de teebox. Dit betekent wellicht dat je gewoon eens van een andere kleur moet afslaan en dat is ook erg leuk.

Tot 125 meter – oranje tees

Tussen de 125 en 160 meter – rode tees

Tussen de 160 en 190 meter – blauwe tees

Tussen de 190 en 225 meter – gele tees

Verder dan 225 meter – witte tees

Onderzoeken geven aan dat spelers die van de juiste kleur tee spelen meer spelplezier hebben en snelheid in hun spel houden. Een speler die op een par 4 de green in twee slagen kan bereiken, beleeft meer plezier aan golf dan een speler voor wie de green minstens drie slagen weg is.

GOLFNUTS
Bij ons op de club hebben we al jaren een wedstrijdreeks, de golfnuts, waarbij de deelnemers de tee waar ze vanaf mogen starten moeten “verdienen”. 
Zo start iedereen op rood tijdens de eerste wedstrijd en wanneer je dan de eis voor jouw categorie behaald hebt, promoveer je de volgende keer een tee naar achteren.
Haal je het net niet dan blijf je staan en heb je een mindere dag, dan moet je de volgende keer een tee naar voren.

Dit zorgt ervoor dat iedereen op de tee speelt waar ze grote kans hebben birdies, parren en bogeys te maken en wat minder kans op doublebogeys en hoger. Dit verhoogt de speelsnelheid, het spelplezier, én je leert veel meer van een par moeten maken van oranje dan een double bogey van wit.

Minder slagen doen i.p.v. punten verzamelen is het devies.

Succes en veel speelplezier toegewenst vanaf de juiste tee.

De Golfschool

Terug naar nieuws.